Bericht geplaatst op:    4 jul 2022

Door een tekort aan gymdocenten in Zuidoost-Drenthe kunnen bepaalde gymlessen niet meer worden aangeboden. “Het is een regelrechte ramp”, zegt Ans Hegen, voorzitter van Gymvereniging Sleen. “Er zijn veel aanmeldingen, maar geen docenten.”

Volgens Hegen is peuter- en kleutergym de basis voor iedere sport. “Het is goed voor de motoriek, kinderen leren angsten overwinnen en leren spelen met andere kinderen”, zegt de voorzitter. “Het zou een ramp zijn als dit onderdeel niet meer aangeboden kan worden.” Hegen merkte dat er een tekort aan gymleraren was, nadat de vaste gym juf van de vereniging aangaf te willen stoppen. Op de vacature kwam geen enkele reactie. Vijf andere gymverenigingen uit de regio meldden zich met hetzelfde probleem De vereniging uit Sleen klopte aan bij de gemeente Coevorden voor hulp. Samen met de buurtsportcoach en de gymverenigingen GVC’87 uit Barger-Compascuum, Unido Emmer-Compascuum, Dol Olympia Nieuw-Amsterdam/Veenoord, NDEO Nieuw-Dordrecht, Gym- en Dansvereniging Dalen, ASG uit Geesbrug en Gymvereniging Sleen is een plan gemaakt. In plaats van verschillende vacatures uit te zetten van elk een paar uur, is er een gezamenlijke vacature uitgezet voor een fulltimebaan voor een trainer. Hierdoor hopen de verenigingen wel een trainer aan te kunnen trekken voor de regio Zuidoost-Drenthe. Tot dusver is daar nog niet veel respons op gekomen.

Niet verbaasd
Alieke Wijnholds, beleidsadviseur leefstijl en bewegen bij de gemeente Coevorden, is niet verbaasd over het trainerstekort. “Wij krijgen ook signalen van andere verenigingen uit de regio. Bijvoorbeeld van zwemverenigingen, maar er zijn ook te weinig scheidsrechters”, vertelt Wijnholds. Als verklaring geeft Wijnholds dat de verenigingen moeite hebben om voldoende leden binnen te houden, vooral in de dorpen. Daarbij komt dat er meerdere verenigingen zijn in een dorp en zij vissen allemaal in dezelfde vijver met leden.

Uitdagingen voor de toekomst
Volgens Wijnholds speelt dit probleem niet alleen in Zuidoost-Drenthe, maar waarschijnlijk in heel Nederland. Samen met de gemeenten en binnen het eigen sport- en preventieakkoord is de gemeente Coevorden aan het bedenken hoe het verenigingsleven ook in de toekomst op peil gehouden kan worden. Zelf ziet de beleidsadviseur mogelijkheden in samenwerkingen tussen verenigingen binnen een dorp of stad, om op die manier het aantal trainers, vrijwilligers en leden op peil te houden.

< Ga terug naar overzicht